Naar de navigatie Naar de inhoud

Kiezen voor een ziekenhuis dat bij je past

Geplaatst op 24 juli 2023 door - 2905 keer bekeken

Foto Kiezen voor een ziekenhuis dat bij je past

Vandaag test ik één van de keuzehulpen op ZorgkaartNederland. Met deze keuzehulpen kunnen mensen zorginstellingen met elkaar vergelijken. Maar hoeveel mensen kiezen er bewust als de nood aan de man is?

Twee jaar geleden liep ik met een rollator. Na twee weken "buikgriep" was ik zo afgevallen en zo ziek dat ik op de SEH van "ons" Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk belandde. We woonden vroeger in Heemskerk/Beverwijk en dan is het Rode Kruis qua afstand "je ziekenhuis".

Als je in Castricum woont, zou er keuzestress kunnen ontstaan. Dan woon je ineens in het midden, tussen het MCA Alkmaar en het Rode Kruis. Je blijft dan waar je gewend bent. Waarom zou je anders?

Hoe weet je dat je iets te kiezen hebt?

In dit geval besliste het "lot" voor mij. Omdat nog niet duidelijk was wat ik onder de leden had, moest ik contactloos liggen (in quarantaine) en in Beverwijk was geen plek. We grapten nog even met elkaar, misschien kom ik wel in Den Helder terecht. Nou ja, grappen. Ik was zo ziek dat ik niet eens kon kiezen. Sterker nog. Wist ik dat je mocht kiezen?

En mijn echtgenoot? In de stress van een zieke partner, kinderen thuis, had hij het idee dat hij een ziekenhuis kon kiezen voor mij? Wie zou hem daar op kunnen wijzen ?
Uiteindelijk ben ik in het Spaarne Gasthuis, locatie Zuid terechtgekomen. Per ambulance nog wel. Als je het doet, moet je het goed doen. Het is mij daar zo goed bevallen die tien dagen, dat ik een jaar later bij de volgende opvlamming, nu zelf, weer rechtstreeks naar de SEH reed van het Spaarne Gasthuis, nu dan wel in Hoofddorp.

Zelf de touwtjes in handen

Maar wie wijst je daarop? Wie doet me dit idee aan de hand? Ik was deze keer zo "bijdehand" om direct naar Hoofddorp te gaan. Ik had nog wel de huisarts gebeld. Of ze me even wilden aankondigen op de SEH Hoofddorp. Ik kan me nog de verbazing herinneren van de doktersassistente. "Ga je niet naar het Rode Kruis dan?"

Maar ja, wie wijst je op de mogelijkheid een ander ziekenhuis te kiezen? En dan heb je ook nog de generatiekloof. De kloof van ja, nee en amen. Van mondig en niet-mondig.

Ondersteuning van de keuzehulpen

Het is nu wel fijn te weten dat er keuzehulpen zijn. Maar op welk moment ga je deze bekijken? Ik ben er nog steeds niet uit wie je hierop attent maakt. De dokter, een folder of poster in de wachtkamer? Reclame op tv? Sommige dingen gebeuren in het heetst van de strijd.

Daarná kiezen zou natuurlijk kunnen. Je mag altijd wisselen. Ik denk wel dat het erg belangrijk is welk gevoel je hebt in het ziekenhuis. En in mijn geval ook: hoe ziet het er uit. De locatie Zuid was zonnig, had een prettige atmosfeer, er werken geweldige verpleegkundigen. Ik zou er nu zo weer voor kiezen.


Keuzehulp helpt je op weg

Op ZorgkaartNederland staan keuzehulpen van patiëntenorganisaties. Voor verschillende aandoeningen helpen deze keuzehulpen bij het kiezen van een zorginstelling die bij je past.

Momenteel ben ik heel blij dat ik weet dat er een keuzehulp is. Er dient zich namelijk een volgend probleem aan. Meer een termijn-dingetje. Ik heb een lichte vorm van staar.

Nu moet ik kiezen: andere brillenglazen, nieuwe lenzen of toch laten opereren? En doe ik dat dan vlakbij, in een ziekenhuis of in een gespecialiseerde kliniek? Wil ik de gewone behandeling of wil ik net zo behandeld worden als bijvoorbeeld Máxima? Ik heb maar twee ogen. En meer tijd om te kiezen.

Dus nu is de keuzehulp super praktisch. De Eyescan in Beverwijk was dichtbij, de arts kortaf. Bij Eyescan in Utrecht werd echt de tijd voor me genomen, daar houd ik wel van. Ondanks dat ik voor het vooronderzoek zelf moest betalen, heb ik dat gedaan. Waarom boden ze me die mogelijkheid niet in Beverwijk? Sterker nog: hoe kwam het dat ze me daar niet op attendeerden? En nee, ik ben nog niet geopereerd. En nee, ik ben er nog niet uit. Dit is alleen nog maar vooronderzoek.

De waardevolle ervaring van anderen

Wat ik merk is dat, ook als ik een keuze heb, mijn gevoel van de mens en hoe ik geholpen word de overhand heeft. De beleving. Daar gaat het om. Ook in een ziekenhuis. Op ZorgkaartNederland lees ik ervaringen van anderen met een ziekenhuis. Dat helpt mij een gevoel te krijgen bij een zorgaanbieder.

Nu tik ik de keuzehulp in die gemaakt is voor mensen met Crohn en colitis. Ik zie de specificaties verschijnen. Dat kan mij helpen bij de uiteindelijke keuze. Het is fijn te weten dat je iets te kiezen hebt.

Hier vind je de keuzehulpen van patiëntenorganisaties.

Dit is een update van een artikel dat in juni 2018 werd gepubliceerd


Er zijn 2 reacties geplaatst

C.Berendsen | 24 augustus 2023

Mooi geschreven en erg herkenbaar! Fijn om te kunnen kiezen waar mogelijk, en met een steuntje in de rug van de online keuzehulp.

N. | 28 juni 2018

Er zijn 3 soorten staar. De groene door verhoogde druk kan verbeteren met vitamine C, Bij de zwarte zijt je blind . Bij de grijze zie je nog iets. Vitamine A,C,E zijn prventief.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.